Tentoonstelling
„Parkinson Voorbij“ | Stevenskerk 2023
In 2023 hebben wij in samenwerking met Radboudumc onder leiding van Pr. Dr. Bas Bloem en Dr. Blanca Spee de tentoonstelling “Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie” georganiseerd. Deze heeft plaatsgevonden tijdens het September Parkinson Event in de Stevenskerk.
TERUGBLIK TENTOONSTELLING: PARKINSON VOORBIJ
In totaal hebben 18 kunstenaars hun werken gepresenteerd. Elk kunstwerk was niet alleen een uitdrukking van persoonlijke ervaringen en emoties, maar diende ook als een krachtig communicatiemiddel.
Deze expositie ging verder dan het simpelweg tonen van kunst; het was een diepgaande verkenning van de menselijke conditie. De getoonde werken belichtten de levens van mensen met Parkinson, hun naasten, kunstenaars, onderzoekers en zorgprofessionals. Deze creatieve ruimte werd een levendige getuigenis van menselijke veerkracht, met elk stuk dat compassie en moed belichaamde.
Bezoekers van de tentoonstelling werden uitgenodigd om deel te nemen aan een reis die veel verder reikte dan de ziekte van Parkinson zelf. Ze werden meegenomen op een ontdekkingsreis van aanpassingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. Elk kunstwerk onthulde een uniek perspectief, en versterkte ons begrip en onze empathie voor degenen die door de ziekte worden geraakt. Deze expositie benadrukte dat co-creatie meer is dan een methode; het is een gedeeld pad dat wij samen bewandelen. Het herinnerde ons eraan dat we allemaal deelnemers en scheppers zijn op deze uitdagende, maar inspirerende reis.
RESULTATEN: VRAGENLIJST ONDERZOEK
Tijdens de tentoonstelling werden zowel de indrukken, ervaringen en zienswijzen van bezoekers als van de exposanten verzameld via een vragenlijstonderzoek. De resultaten bieden waardevolle inzichten in de positieve effecten van kunstgebaseerde activiteiten voor mensen met de ziekte van Parkinson (PD) en de bredere impact op bezoekers. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste bevindingen.
De tentoonstelling bood een platform voor publieke erkenning, wat leidde tot een significante verbetering van het zelfvertrouwen en een gevoel van empowerment bij de deelnemers.
Deze feedback benadrukt de rol van de tentoonstelling in het helpen van mensen met PD om het stigma dat vaak met de ziekte gepaard gaat te overwinnen en een gevoel van identiteit en zelfbeschikking terug te winnen.
EMPOWERMENT EN VERSTERKING VAN ZELFWAARDERING
“Deze tentoonstelling gaf publieke erkenning, voldoening en een verbetering van zelfvertrouwen.
Een gevoel van empowerment en [het helpt om] de ziekte te overwinnen.”
POSITIEVE EMOTIONELE ERVARINGEN VAN KUNSTENAARS
Kunstenaars, welke ook de ziekte van Parkinson hebben, rapporteerden overwegend positieve emotionele ervaringen door hun betrokkenheid bij de tentoonstelling. Het Geneva Wheel of Emotion toonde aan dat deze kunstenaars emoties voelden zoals interesse, amusement, trots, vreugde, plezier, voldoening, bewondering en verrassing. Het creatieve proces stelde hen in staat zich volledig te uiten en gaf hen een gevoel van vervulling. Toen hen werd gevraagd waarom ze creatief actief zijn, noemden velen de uitdaging, de behoefte aan zelfexpressie, het verlangen om iets te creëren en de mogelijkheid voor persoonlijke groei en leren.
BREDE IMPACT OP BEZOEKERS
Bezoekers van ervoeren de tentoonstelling ook als een rijke en veelzijdige gebeurtenis. Het betrok hen op verschillende niveaus, van artistieke waardering tot diepe emotionele verbindingen met de verhalen achter de kunstwerken. Een bezoeker merkte op:
“Zo’n interessante manier om mensen met Parkinson zichzelf te laten uiten en om ook hun verhaal te kunnen lezen!”
Deze interactie vergrootte niet alleen het begrip van de impact van PD, maar benadrukte ook het belang van creativiteit in het omgaan met de ziekte.
VAN ELKAAR LEREN TEGEN STIGMA
De mogelijkheid van de tentoonstelling om het stigma te verminderen was bijzonder opmerkelijk. Door het talent en de perspectieven van mensen met PD te laten zien, werden vooroordelen uitgedaagd en werd de bekwaamheid en creativiteit van degenen die met de aandoening leven benadrukt. Bezoekers waardeerden de tentoonstelling hoog, met een gemiddelde score van 88%, wat wijst op sterke algehele tevredenheid.
De gegevens onthulden ook dat 78% van deelnemende kunstenaars soortgelijke tentoonstellingen zouden aanbevelen aan anderen met PD, en allemaal spraken ze de wens uit om de ervaring te herhalen. Dit suggereert dat kunstgebaseerde interventies zoals deze tentoonstelling een cruciale rol kunnen spelen in het bevorderen van welzijn en het verminderen van het stigma dat met PD gepaard gaat.
CONCLUSIE
Concluderend bood de tentoonstelling niet alleen een betekenisvol platform voor zelfexpressie voor mensen met de ziekte van Parkinson, maar diende het ook als een krachtig instrument voor educatie en het verminderen van stigma onder het publiek. De positieve impact op zowel de kunstenaars als de bezoekers benadrukt de waarde van het integreren van creatieve activiteiten in de zorg en het beheer van PD, wat een weg biedt naar verbeterd emotioneel welzijn en sociale inclusie.
Geïnspireerd? Neem contact met ons op!
Wij nodigen kunstenaars, onderzoekers, zorgprofessionals, musea, gemeenten, ziekenhuizen en iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van creatieve samenwerking uit om contact met ons op te nemen. Of je nu wilt bijdragen aan onze projecten, zelf een initiatief wilt starten, of meer informatie wenst over onze diensten, wij staan klaar om samen met jouw samen nieuwe mogelijkheden te verkennen.
Laten we samen de grenzen van kunst en wetenschap verleggen!