unbound
by art

Wetenschappelijke resultaten omgezet in kunst.

Bij Art Unbound zien we het als onze essentiële rol en behoefte om ons onderzoek op de ervaringslaag te communiceren naar de maatschappij. Unbound by Art is een service die innovatieve initiatieven ondersteunt en producten ontwikkelt, waarbij kunst dient als een krachtig medium voor communicatie.

ONZE ROL: WETENSCHAP VOOR IEDEREEN ZICHTBAAR MAKEN​

Kunstwerken, performances en andere creatieve uitingen stellen mensen in staat uitkomsten en processen te ervaren. Vanuit de ervaringslaag ben je in staat anders te kijken en nieuwe inzichten te krijgen. Er is ineens meer mogelijk waardoor er een ander gesprek kan ontstaan. Wij stimuleren hiermee discussie en overdracht van kennis. 

Verder verstevigen wij met onze initiatieven onze missie om de invloed van kunst in de gezondheidszorg te vergroten.

In het bijzonder gaat onze aandacht hierbij uit naar neurodegeneratieve hersenenaandoeningen. Zo onderzoeken wij bijvoorbeeld de positieve effecten van het creatieve proces verder op de speelvloer binnen onze nieuwste performance Black Box. Dit is zowel een artistieke onderzoeksruimte als een communicatiemiddel.

Loebadoeba

Loebadoeba is een wit konijn, hoofdonderzoeker van het Art Unbound research team. 

Loebadoeba heeft de leiding over alle witte konijnen. 

De witte konijnen onderzoeken wetenschappelijke resultaten in de kunst op de ervaringslaag. 

PROJECTEN

In onze projecten bij Unbound to Art specialiseren wij ons in het beheren, plannen en co-creëren van optredens en creatieve projecten zoals kunst-producties en creatieve uitingen. 

Wij bieden een uitgebreide service die gericht is op het realiseren en tentoonstellen van innovatieve kunstwerken en evenementen. Ons doel is om samen met kunstenaars, cultuurpartner en wetenschappers unieke ervaringen te creëren die de maatschappij inspireren en verrijken.

PERFORMANCE

Black Box, een totaal-theatrale voorstelling met een live ervaring van flow door co-creatie, waarbij je diep in de brein duikt.

KUNST PROJECT

Creatieve Synapsen, een kunstproject visualiserend EEG-metingen van ervaringen van flow op een visueel artistieke wijze.

EXPOSITIES

Tentoonstellingen met kunstwerken en co-creatieve werken gemaakt door of samen met mensen met de ziekte van Parkinson.

RECENTE PERFORMANCE: BLACK BOX

Geïnspireerd door recente bevindingen van onze wetenschap Art Unbound Research, ontwikkelt Kamer 8 een nieuwe installatie/ performance Black Box. 

Deze totaal-theatrale performance zal de resultaten van het onderzoek vertalen naar een meeslepende ervaring.

Vorm, geluid, kleur, beweging en taal worden gecombineerd. 

Performers en, waar mogelijk, zelfs het publiek, worden actief betrokken bij het co-creatieve proces, waarbij het ervaren van ‘in of uit flow zijn’ centraal staat. Deze performance wordt momenteel gespeeld tot Februari 2025.

Trailer: Black Box

BLACK BOX

Deze abstracte, absurdistische performance is een theatraal onderzoek naar de werking van flow* in het creatieve proces, waarin de beleving centraal staat. 

De inspiratie voor deze performance komt voort uit het baanbrekende onderzoek van het Radboudumc naar de werking van het creatieve proces op het welzijn van mensen met de ziekte van Parkinson.

In de rol van artistiek leider van de ‘Black Box’**, ook wel de creatieve playground van dit wetenschappelijke onderzoek, is Marjoke Plijnaer onderdeel van het wetenschapsteam. Geïntrigeerd en geïnspireerd door de positieve werking van flow, zet Marjoke in de rol van artistiek leider van Kamer 8 samen met hoofdonderzoeker Blanca T.M. Spee dit onderzoek voort in deze theatrale performance. 

In het wetenschappelijke onderzoek kregen Marjoke en de wetenschappers een vernieuwde kijk op co-creatie in het creatieve proces. Een krachtig middel dat met de juiste afstemming flow enorm kan bevorderen. 

“We wilden op een dieper niveau weten hoe dit werkt.”

Black Box is een filmische performance waarin (live) muziek, geluid, beweging, tekst en video een wereld scheppen waarin de performers je meenemen in de beleving van flow en wat ons daar soms bruut, vaak subtiel uit kan trekken.

Ongrijpbaar als het fenomeen flow kan zijn, is dit maakproces een open ruimte waarbinnen de performers zichzelf en elkaar blijven verrassen en verwonderen. 

Black Box heeft een theatraal raamwerk waarbinnen gerichte improvisatie door de performers het onderzoek blijven verdiepen vanuit een artistiek perspectief.

Volg de witte konijnen en stap in het brein van mevrouw Habbadabba wanneer zij een creatief proces in gaat. Beleef de turbulente reis waarin Wolf haar ín flow brengt en Hybris haar steeds uít flow haalt.

*Flow, een concept geïntro-duceerd door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Het is die magische staat waarin alles als vanzelf ontstaat.
Je bent volledig geabsorbeerd, gefocust, en je werk vloeit moeiteloos. Je vergeet tijd en ruimte.

** Black Box: Ondoorzichtig. Iets waarvan de inhoud of werking onduidelijk of onbekend is.

CO-CREATIEVE SESSIES: MENSEN MET PARKINSON

In het kader van deze performance vinden er ook creatieve sessies plaats waarin mensen met Parkinson het creatieve proces ingaan. Veel van de artistieke output van deze sessies is opgenomen in de performance: beeldend werk, een visual (opname en spel), muziek, geluidseffecten etc. Tijdens de voorstellingen van 13 juli 2024, 6 oktober 2024 en 9 februari 2025 wordt er zelfs tijdens de voorstellingen live beeldend werk gemaakt op het podium door een van de deelnemers, waarbij het publiek getuige kan zijn van het effect van flow! 
De materialen voor deze creatieve sessies zijn gesubsidieerd door FNO

LEZING: Prof.Dr. BAS BLOEM

 

Naast de performance zal Prof. Dr. Bas Bloem van het Radboudumc een lezing verzorgen, wat de avond verder verdiept.

Titel van lezing: “De dopamine weegschaal: een fascinerende interactie tussen creativiteit en Parkinson.”

AANKOMENDE PROJECT: CREATIEVE SYNAPSEN

Bij Creatieve Synapsen combineren we kunst en wetenschap op een innovatieve manier. Dit project gebruikt EEG-metingen om de werkmechanismen van flow te onderzoeken en visueel op een artistieke manier weer te geven. De verzamelde EEG-gegevens geven inzicht in de neurale activiteit die plaatsvindt wanneer individuen zich in een staat van creatieve flow bevinden.

Deze neurologische patronen worden vervolgens vertaald naar verschillende media, waaronder muziek, film en digitale expressies, waardoor een multidimensionale kunstervaring ontstaat die zowel informatief als esthetisch aantrekkelijk is. Door het samenvoegen van wetenschappelijke gegevens en artistieke expressie creëren we een uniek product die de brug slaat tussen het begrijpen van de menselijke geest en het ervaren van kunst.

Creatieve Synapsen belooft niet alleen een dieper begrip van creatieve processen, maar ook een nieuwe manier om de interacties binnen onze hersenen op een artistieke manier te delen met een breder publiek.

EXPOSITIES

In onze exposities tonen wij alle creatieve werken die in onze projecten zijn ontstaan. Dit zijn creaties en co-creaties van mensen met Parkinson en andere neurologische aandoeningen, en zorgverleners en kunstenaars. Deze exposities zijn zowel kleinschalige installaties als grotere evenementen. 

TERUGBLIK TENTOONSTELLING: PARKINSON VOORBIJ

In 2023 hebben wij in samenwerking met Radboudumc en Pr. Dr. Bas Bloem en onder leiding van Blanca T.M. Spee de tentoonstelling “Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie” georganiseerd. Deze heeft plaatsgevonden tijdens het September Parkinson Event in de Stevenskerk. 18 kunstenaars hebben hun werken gepresenteerd. Elk kunstwerk was niet alleen een uitdrukking van persoonlijke ervaringen en emoties, maar diende ook als een krachtig communicatiemiddel.

Deze expositie ging verder dan het simpelweg tonen van kunst; het was een diepgaande verkenning van de menselijke conditie. De getoonde werken belichtten de levens van mensen met Parkinson, hun naasten, kunstenaars, onderzoekers en zorgprofessionals. Deze creatieve ruimte werd een levendige getuigenis van menselijke veerkracht, met elk stuk dat compassie en moed belichaamde.

Bezoekers van de tentoonstelling werden uitgenodigd om deel te nemen aan een reis die veel verder reikte dan de ziekte van Parkinson zelf. Ze werden meegenomen op een ontdekkingsreis van aanpassingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. Elk kunstwerk onthulde een uniek perspectief, en versterkte ons begrip en onze empathie voor degenen die door de ziekte worden geraakt. Deze expositie benadrukte dat co-creatie meer is dan een methode; het is een gedeeld pad dat wij samen bewandelen. Het herinnerde ons eraan dat we allemaal deelnemers en scheppers zijn op deze uitdagende, maar inspirerende reis. 

 

Geïnspireerd? Neem contact met ons op!

Wij nodigen kunstenaars, onderzoekers, zorgprofessionals, musea, gemeenten, ziekenhuizen en iedereen die geïnteresseerd is in de kracht van creatieve samenwerking uit om contact met ons op te nemen. Of je nu wilt bijdragen aan onze projecten, zelf een initiatief wilt starten, of meer informatie wenst over onze diensten, wij staan klaar om samen met jouw samen nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Laten we samen de grenzen van kunst en wetenschap verleggen!

Vind ons hier


Art Unbound

Splendorfabriek
Sint Annastraat 198
6525 GX Nijmegen

E-mail

contact@artunbound.nl

Telefoon

+31 6 17756403